Musiikki 100v.

Musiikki

Musiikkityön tarkoituksena on välittää evankeliumin ilosanomaa musiikin avulla sekä tarjota seurakuntalaisille mahdollisuus yhdessä laulamiseen. Hyrynsalmen seurakunnan kirkkomusiikkityö pyrkii palvelemaan seurakuntalaisia musiikin avulla mahdollisimman monipuolisesti.

Musiikin merkitys seurakunnan työssä perustuu paljon Martti Lutherin näkemykseen musiikista. Hänen mukaansa musiikki on osa Jumalan luomistyötä, Hänen lahjansa. Se tekee mielen iloiseksi ja karkottaa Paholaisen. Musiikissa Jumala on läsnä ja jakaa lahjojaan, myös kauneuden lahjaa.

Urut tulivat merkittävään asemaan jumalanpalvelusmusiikissa jo 1600-luvulla. Hyrynsalmella on vältytty nykyisin muotiin tulleilta digiuruilta. Sen sijaan seurakunnassamme pääsee nauttimaan aitojen urkujen soinnista niin pääkirkossa kuin talvisin käytössä olevassa seurakuntakeskuksen kirkkosalissakin. Viikoittaiset jumalanpalvelukset keräävät runsaasti seurakuntalaisia laulamaan yhdessä.

Kuorotoiminta

Seurakunnan kuoro harjoittelee viikoittain, paitsi loma-aikoina. Kuoro esiintyy aktiivisesti erityisesti juhlamessuissa, mutta myös erilaisissa juhlissa. Keväällä 2018 järjestetään nykyisen, kohta kolme vuotta toimineen kokoonpanon oma konsertti.

Kuoroon otetaan uusia laulajia yleensä alkusyksystä, mutta myös muulloin voi hakeutua kuoroon ottamalla yhteyttä kanttoriin. Kuorossa laulaa etupäässä naisia, mutta myös miehiä on tullut jo mukaan ja heitä etsitään lisää.

Kuoron ohjelmisto ulottuu yksiäänisestä gregoriaanisesta psalmilaulusta kaksi-, kolmi- ja neliäänisiin lauluihin. Kevään 2018 kuluessa laajennetaan ohjelmistoa varsinaisesta kirkkomusiikista myös maallisempien, kuten luontoaiheisten laulujen suuntaan.

Musiikin Helmiä Hyrynsalmella II

Reformaatio 500 vuotta ja Suomi 100 vuotta juhlavuoden 2017 siivittämänä järjestettiin ensimmäinen Musiikin Helmiä Hyrynsalmella –tapahtuma. Konsertit ja yhteisveisuutilaisuudet keräsivät yhteensä satoja kuulijoita, joten tapahtuma päätettiin järjestää myös vuonna 2018. Avajaiset pidetään 24.5. ja viimeiset tilaisuudet ajoittuvat heinäkuun alkupuolelle.

Avajaisten yhteydessä järjestetään kuorolle äänenhuollon kurssi, jonka tulee pitämään kuopiolainen sopraano Heli Paananen. Kuoron KevätKimara on Maailman ympäristöpäivänä 5.6. kello 18. Teemana on Luonto ja Linnut. Tervetuloa kuuntelemaan ja laulamaan yhdessä. ”Koivunoksan korkealle teki peippo pesän. Tiri tiri teijaa, tiri tiri teijaa, lauloi kaiken kesän.”

Tapahtuman ohjelma kokonaisuudessaan rakentuu kevään kuluessa. Katso seurakunnan tapahtumakalenteri.

Musiikki